Alt, hvad du har brug for at vide om sulfater!
Denne blog blev udgivet den 03-08-2018 og omskrevet den 24-11-2020.
Den dynamiske verden, som kaldes beautykobe, er i konstant forandring. For eksempel bliver det mere og mere populært at producere miljøvenlige, veganske eller naturlige produkter. Flere og flere brands tager klimaforandringerne op og vil gerne gøre en indsats. Men selve produkternes kvalitet bliver også stadig vigtigere. Vi bliver f.eks. mere bevidste om ingredienser, og hvad vi rent ud sagt putter i vores hår. Derfor har du sikkert hørt om "sulfater" eller "sulfatfri". Udtryk, som bliver mere og mere populære i denne dynamiske verden. Men hvad er sulfater egentlig? Hvad gør de? Og er de virkelig skadelige for dit hår? Vi forklarer alt, hvad du har brug for at vide om sulfater i denne artikel!
Hvad er sulfater?
Sulfater er rensende skummidler, som renser dit hår for stylingrester, talg og snavs. Det findes hovedsageligt i shampoo og sæbe for at rengøre overfladen ordentligt. Det trækker alt snavs og olie ud af håret og gør det nemt at skylle ud. Derudover giver sulfater den så velkendte skummende effekt. De to mest almindelige sulfater er Sodium Lauryl Sulphate (SLS) og Sodium Laureth Sulphate (SLES).
Hvad gør sulfater?
Sulfater fjerner alt fedt og snavs fra dit hår. Det kan f.eks. være talg, skæl, stylingrester, snavs udefra osv. Det er ideelt til at få fedtet hår frisk igen eller til at skylle genstridig voks eller gel ud. Sulfater består af to dele: oliebaseret sulfat og vandbaseret sulfat. Oliebaserede sulfater tiltrækker alt snavs til sig. De vandbaserede sulfater lader shampooen komme overalt, så det hele let kan skylles ud af håret. Sulfaternes kontakt med vådt hår giver den skummende effekt, som vi nok alle kender.
Hvordan genkender man sulfater i hårprodukter?
Du kan primært genkende sulfater på den skummende effekt. Faktisk skummer en sulfatfri shampoo næsten ikke.Det kan føles lidt mærkeligt første gang, fordi vi er vant til den skummende effekt, men det gør den ikke mindre effektiv. Derudover kan du selvfølgelig finde det på emballagen, på listen over ingredienser. Eksempler på sulfater finder du i næste spørgsmål:
Hvilke typer sulfater findes der?
Der findes alle slags sulfater, nogle mere aggressive end andre. Men der findes også meget milde sulfater. Jo mere aggressivt sulfatet er, jo mere affedter og renser det. Risikoen for hudirritationer er størst her. Vil du gerne vide, om der er sulfater i et hårprodukt? Så vær opmærksom på følgende ingredienser, der er listet i rækkefølge fra aggressive til milde for nemheds skyld:
- Ammomium Lauryl Sulfate - ALS
- Ammomium Laureth Sulfate - ALES
- Natriumlaurylsulfat - SLS
- Sodium Laureth Sulfate - SLES
- Sodium Myreth Sulfate - SMES
- TEA Laurylsulfat - TLS
- TEA Laureth Sulfate - TLES
- Sodium Coco-Sulfate - SCS
Hvad er forskellen mellem Sodium Lauryl Sulfate (SLS) og Sodium Lauteth Sulfate (SLES)?
Ingredienserne med 'Laureth' er mildere end 'Lauryls'. Fordi det er en mildere variant, hvor risikoen for hudirritation er meget lavere, kan det være en fin erstatning for folk, der godt kan lide den skummende effekt. SLS er et stærkere rensemiddel end SLES. Hvis du har normalt til fedtet hår og også kan lide den skummende effekt, er SLES et godt supplement - en god balance mellem rensning og pleje.
Er sulfater dårlige for dit hår, eller ikke så dårlige?
Nogle mennesker forbander sulfater, mens andre elsker dem. Men er det eller er det ikke godt for dit hår og din hovedbund? Kan det gøre nogen skade eller ej? Ud fra fakta kan du se, at hovedformålet med sulfat i shampoo er at rense hovedbunden. Det renser hele hovedbunden, inklusive de naturlige fedtstoffer. Din hovedbund har brug for disse fedtstoffer for at forblive sund og smidig, da disse fedtstoffer (sebum) ligger på hovedbunden som et beskyttende lag. Din hovedbund har brug for det, og det er der faktisk altid, men overskydende talgproduktion for at beskytte din hovedbund genkender vi som fedtet hår. Hvis du vasker dit hår hver dag, kan hovedbunden ikke producere imod dette. Den får konstant signaler om: ''Hjælp! Jeg er løbet tør for talg! Du har brug for talg for at holde hovedbunden sund og smidig. Når du bruger shampoo med sulfat, fjerner det talg fra din hovedbund. Ved daglig brug af shampoo har talgkirtlerne ikke tid nok til at klare det. Resultatet er, at hovedbunden kan blive tør og irriteret. Resultatet afspejles også i dit hår, som bliver kedeligt og tørt.
Men sulfater kan gå et skridt videre: Har du farvet dit hår? Så renser sulfater endda farvepigmenterne i dit hår. Derfor kan farven falme, og glansen kan forsvinde fra dit hår.
På den positive side er sulfater dog gode rensemidler. Hvis du bruger gelé, hårspray, mousse eller et andet stylingprodukt dagligt, skal det også renses ud af dit hår. Det er her, milde sulfater eller en shampoo uden sulfater ikke kan konkurrere. Resultatet er ophobninger af stylingprodukter, hvilket heller ikke er godt for dit hår.
Kort sagt ... hvis du spekulerer på, om du skal undgå sulfater eller ej, handler det kun om én ting: balance. Prøv at undgå ALS og ALES, som er aggressive sulfater, der heldigvis næsten ikke findes i hårprodukter. Almindelige sulfater er SLS eller SLES, som du næsten altid vil finde i et hårprodukt med sulfater. Prøv at finde en god balance mellem SLS og SLES. Det er jo ikke sådan, at din hovedbund straks bliver helt renset for alt godt og bliver irriteret og dit hår udtørret som følge heraf. Men som vi forklarede ovenfor, kan det ske ved hyppig brug. Det skyldes, at din hovedbund så ikke får en chance for at hvile og begynder at overproducere for at beskytte hovedbunden. Resultat: fedtet hår. Konsekvens: Du begynder at vaske dit hår igen. Dilemma! Bruger du mange stylingprodukter? Så kan det ikke skade at rense håret regelmæssigt (f.eks. en gang om ugen) med en shampoo, der indeholder sulfater. Ellers vil du få ophobninger af stylingrester, som resulterer i glat og kedeligt hår. Bruger du næsten ingen stylingprodukter? Selv da kan det ikke skade at bruge en shampoo med sulfater en gang imellem (f.eks. hver 14. dag) for at fjerne snavs og overskydende olier fra håret. Har du farvet hår? Så prøv at undgå en shampoo med sulfater for at få ekstra lang levetid på farven. Når det gælder den ultimative pleje af dit hår, er vi hos Beautykobe selvfølgelig fans af en mild shampoo (med milde sulfater eller uden sulfater), så vi anbefaler helt klart, at du anskaffer dig sådan en. Men det kan ikke skade at bruge en shampoo med sulfater, som du i din egen rutine skifter ud med en mild shampoo. |
Hvad gør en sulfatfri shampoo for mit hår?
Fordi sulfater renser dit hår grundigt, kan du mærke en lille forskel, når du bruger en sulfatfri shampoo første gang. Sulfatfri shampoo er mildere, så den renser ikke så godt. Desuden skummer den meget mindre.
Men så...
Din hovedbund og dit hår gør store fremskridt. Eller ja, spring... For du skal vænne dig til en mild shampoo. I begyndelsen skal du skifte mellem den milde shampoo og sulfatshampooen. Det er forskelligt for alle, prøv selv at se, hvad der fungerer bedst for dine smukke lokker. Men: ikke mere kløe og irritation! Desuden giver sulfat plads til plejende ingredienser, som får det bedste frem i dit hår. Hvor er det dejligt!
Kan jeg bruge en mild shampoo, hvis jeg bruger mange stylingprodukter?
Hvert stylingprodukt har sit eget formål og kan få dit hår til at se vidunderligt ud. Men når alt kommer til alt, er dit hår naturligvis sundest i sin naturlige form. Så stylingprodukter skal vaskes ud af dit hår. Når du bruger en shampoo med sulfater, skyller du den glat ud af håret. Sulfat sørger nemlig for, at resterne af disse produkter fjernes fra håret. Hvis shampooen er sulfatfri, er det ikke sikkert, at dit hår er helt fri for stylingrester. For at minimere dette anbefaler vi, at du bruger et stylingprodukt, der ikke indeholder silikoner eller letopløselige polymerer. Det vil reducere problemet. Eller brug en shampoo med sulfater en gang om ugen, så du kan starte helt fra bunden igen ;)
Hvad er erstatninger for sulfater?
Der findes en række alternativer til sulfater:
- Cocosamidopropyl betain
- Sodium sulphate coco
- Dinatriumlaurylsulfosuccinat
- Propylenglycol
- Sodium cocoamphoacetate
Kan du være allergisk over for sulfater?
Lider du af:
- Afskalning
- Tør hovedbund
- Rød hovedbund
- Irriteret hovedbund
- Kløende hovedbund
- Kedeligt hår
- Tørt hår
- Farvet hår, der hurtigt bliver kedeligt
... så ved du, hvad du skal gøre - det er tid til sulfatfrie hårprodukter! Prøv en sulfatfri shampoo. Det kan ikke skade at give det en chance. Det kan trods alt afhjælpe dine ophobede klager og få den naturlige glans tilbage i dine lokker. For du ved, hvad man siger: Så længe dit hår ser godt ud!
Kan sulfater forårsage hårtab?
I små koncentrationer er det ikke skadeligt at bruge SLES. Men ved aggressiv rensning, som er formålet med sulfater, kan det forstyrre balancen mellem hovedbund, hår og hud. Det renser hovedbunden, men tørrer den også ud, da de naturlige olier vaskes ud af håret. Desuden bliver der rester af sulfat tilbage på hårsækkene, hvilket potentielt kan forstyrre hårvæksten.
Findes der sølvshampooer uden sulfater?
Beautykobe ville ikke være Beautykobe uden sulfatfri shampoo i sit sortiment! En af de bedst sælgende silvershampooer er sulfatfri. Så det er muligt at skabe et smukt, køligt blondt look uden at skade hovedbund og hår unødigt. Fantastisk efter en stor farvning, selvfølgelig! Dette er de sulfatfrie sølvshampooer:
- Schwarzkopf Goodbye Yellow Silver Shampoo
- Fudge Clean Blonde Damage Rewind Violet Shampoo
- Maria Nila Sheer Silver Shampoo
- REF Cool Silver Shampoo
Hvad er Beautykobes top 10 over sulfatfrie shampooer?
Vi har lavet et lille udvalg af vores sulfatfrie shampooer:
1. Fudge Clean Blonde Damage Rewind Violet Shampoo
2. Maria Nila Sheer Silver Shampoo
3. Fudge Cool Brunette Shampoo
5. Schwarzkopf Goodbye Yellow Shampoo
6. Schwarzkopf Fibre Force Fortifying Shampoo
7. Biosilk Volumising Shampoo
9. Affinage Cool Blonde Shampoo
Er du nysgerrig efter endnu flere sulfatfrie hårprodukter? Så tjek denne artikel: Beautykobe's top 15 over sulfatfrie hårprodukter!
Hvilke mærker er sulfatfri?
De mærker og serier, der er helt sulfatfri, er:
Hvilken sulfatfri beautykobe kan jeg bruge?
Vi forstår, at det er en masse information. Du ved nu, hvad et sulfat er, og hvad det gør og kan gøre. Men den ene sulfatfri shampoo er ikke den anden. Hvis du ikke er helt med, er du velkommen til at sende en e-mail til vores team på [email protected].
Forhåbentlig har vi givet dig lidt mere indsigt i en verden af fordomme om sulfater. Vi har kigget på sulfatfri shampoo og normal shampoo. Og tilføjet nogle nyttige tips og tricks. Som vi nævnte før: Så længe dit hår ser godt ud (;